top of page
  • Foto van schrijverDES Elektrotechniek

Nieuwe kookplaat aansluiten, wat moet ik weten?

Het aansluiten van een nieuwe kookplaat kan een complexe taak zijn als je niet vertrouwd bent met elektrische installaties. Hier zijn de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je begint:

man die kookplaat aansluit

Stap 1: Type kookplaat


Voordat je begint, bepaal het type kookplaat dat je hebt:


  • Elektrische kookplaat: Een elektrische kookplaat wordt rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnetwerk in je huis. Dit type kookplaat kan verschillende vermogens hebben, afhankelijk van het model en de fabrikant. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattage, en het is belangrijk om te controleren of je elektrische systeem het vermogen van de kookplaat kan verwerken. Over het algemeen wordt aangeraden om een aparte groep in de meterkast te hebben voor een elektrische kookplaat, zodat deze veilig en efficiënt kan functioneren.

  • Inductiekookplaat: Een inductiekookplaat werkt op basis van elektromagnetische inductie om warmte te genereren. Dit type kookplaat vereist een speciale elektrische aansluiting vanwege het hogere vermogen dat nodig is om de inductiespoelen aan te drijven. Inductiekookplaten kunnen variëren in vermogen, vaak tussen de 3600 Watt en 7400 Watt, afhankelijk van het aantal kookzones en andere functies. Het is van cruciaal belang om te verzekeren dat de bedrading en de zekeringen in je elektrische systeem geschikt zijn voor het vermogen van de inductiekookplaat. Voor de juiste installatie van een inductiekookplaat kan het nodig zijn om een perilex stekker en stopcontact te laten installeren door een erkend elektricien.

  • Gaskookplaat: Een gaskookplaat werkt op gas en wordt aangesloten op de gasleiding in je huis. In tegenstelling tot elektrische en inductiekookplaten vereist een gaskookplaat geen elektrische aansluiting. Het installeren van een gaskookplaat vereist echter wel een correcte aansluiting op de gasleiding en moet worden uitgevoerd door een professionele installateur om ervoor te zorgen dat alles veilig en volgens de voorschriften gebeurt.


Stap 2: Vermogen en aansluiting


  • Elektrische kookplaat: Elektrische kookplaten variëren in vermogen, afhankelijk van het aantal kookzones en de functies van het apparaat. Voordat je begint met de installatie, moet je controleren wat het vermogen van je nieuwe kookplaat is, meestal uitgedrukt in Wattage. Vervolgens is het essentieel om te verifiëren of je huidige elektrische systeem dit vermogen kan ondersteunen. Om ervoor te zorgen dat de elektrische kookplaat veilig en efficiënt kan werken, raden wij aan om een aparte groep in de meterkast te reserveren voor de kookplaat. Deze aparte groep zorgt ervoor dat de kookplaat voldoende stroom krijgt zonder dat andere apparaten op hetzelfde circuit de prestaties van de kookplaat beïnvloeden. Hierdoor minimaliseer je ook het risico op overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, wat kan leiden tot stroomstoringen of zelfs brandgevaar.

twee installateurs die een vrouw helpen met installeren
  • Inductiekookplaat: Inductiekookplaten vereisen vaak een hoger vermogen dan traditionele elektrische kookplaten vanwege de technologie die wordt gebruikt om warmte te genereren via elektromagnetische inductie. De vermogens van inductiekookplaten variëren meestal tussen de 3600 Watt en 7400 Watt, afhankelijk van het model en het aantal kookzones. Bij het installeren van een inductiekookplaat is het van het grootste belang om ervoor te zorgen dat de bedrading en de zekeringen geschikt zijn voor dit hogere vermogen. Dit kan betekenen dat je elektrisch systeem mogelijk moet worden aangepast door een erkende elektricien, vooral als je huidige installatie niet voldoet aan de vereiste specificaties. Een correcte bedrading en geschikte zekeringen zorgen niet alleen voor veiligheid, maar ook voor optimale prestaties van de inductiekookplaat.


Stap 3: Veiligheid


  • Schakel altijd de stroom uit bij de meterkast voordat je begint met de installatie. Dit voorkomt elektrische schokken en andere ongelukken tijdens het werken aan de kookplaat.

  • Gebruik geschikt gereedschap om de installatie veilig uit te voeren. Volg nauwkeurig de veiligheidsinstructies die worden geleverd bij je gereedschap en de kookplaat zelf om risico's te minimaliseren en de installatie soepel te laten verlopen.


Stap 4: Installatie


  • Elektrische kookplaat: Voor een veilige installatie sluit je de kookplaat aan volgens de kleurcodes in de handleiding. Bruin staat voor fase (L), blauw voor nul (N), en geelgroen voor aarde (PE). Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig zijn vastgedraaid en geen losse draden of blootliggende delen zijn.

  • Inductiekookplaat: De installatie van een inductiekookplaat kan complex zijn vanwege het hogere vermogen en de speciale perilex stekker. Als je niet bekend bent met elektrische installaties, is het raadzaam een professionele elektricien in te schakelen. Zij hebben de expertise om de juiste bedrading en een geschikt stopcontact te installeren, wat cruciaal is voor de veiligheid en optimale werking van de inductiekookplaat.


Stap 5: Testen en controleren


Schakel nadat de kookplaat is aangesloten de stroom in en test de kookplaat om te controleren of alles correct functioneert. Controleer vervolgens op lekstromen om veiligheidsrisico's te minimaliseren. Bevestig dat alle aansluitingen stevig zijn vastgezet om een stabiele en veilige installatie te waarborgen.


Nieuwe kookplaats aansluiten, wat moet ik weten?


Voor een zorgeloze installatie van je nieuwe kookplaat, biedt DES Elektrotechniek deskundige hulp en advies. Neem gerust contact met ons op voor professionele ondersteuning bij het aansluiten van je kookplaat, zodat je snel en veilig kunt genieten van je nieuwe keukenapparatuur.


1 weergave

Comments


bottom of page